5 gode tip til hvis du sover dårligt eller ikke kan sove om natten

Simon Blog Leave a Comment

Facebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

Dårlig søvnVi ved alle at søvn er vigtigt for at vi kan fungere. Ikke kun for ren overlevelse, men for at fungere i almindelighed og præstere i vores hverdag. Dog er der rigtig mange der har problemer med søvnen og ikke lige har råd til professionel søvnbehandling. Undersøgelser viser at det går ned af bakke og at folk i alle aldersgrupper sover dårligere i dag end i 2010. Det er en alarmerende udvikling, men der er heldigvis en række ting du kan gøre hvis du selv har problemer med søvnen. Disse fem tips er til dig der har svært ved at falde i søvn, eller som sover dårligt eller uroligt.

 

1. Sov i et helt mørkt rum

Lys er virkelig noget der kan holde os fra at falde i søvn. Lys signalerer nemlig til hjernen at det er dag, så hvis dit soveværelse ikke er helt mørkt, så prøv at undersøg hvad du kan gøre for at ændre på det. F.eks. kan du købe gardiner eller rullegardiner der mørklægger, det gør en rigtig stor forskel.
Er dette ikke muligt for dig, kan du købe en sovemaske. Så bliver dit udsyn uden tvivl formørket. Jeg sover selv med sådan en, og det har gjort en verden til forskel! Jeg er gået fra at falde i søvn på ca. 1 time til at falde i søvn på 3-10 minutter.

2. Sov i et tempereret rum

Temperatur er også noget der kan holde os vågne i længere tid eller decideret vække os. Derfor er det vigtigt at du sover i et tempereret rum. Det kan være en god idé at åbne vinduet til soveværelset et par minutter inden man skal i seng, så det bliver kølet ned. Gerne til omkring 18 grader.

3. Analysér dit søvnmønster med en fitness tracker

Jawbone Up appen viser dit søvnmønster og giver indblik i din søvnkvalitetMange fitness trackere kan foruden monitorering af motion også måle din søvn og dit søvnmønster. Dette er en genial funktion hvis du er i tvivl om hvor godt du sover eller om hvor ofte du vågner. Jeg bruger f.eks. min Jawbone Up24 døgnet rundt og om natten måler den min søvn. Når jeg står op igen, kan jeg se hvor meget jeg har sovet, hvor lang tid der gik inden jeg faldt i søvn, hvor mange gange jeg vågnede i løbet af natten, hvor meget dyb og let søvn jeg fik og meget mere. Det er virkelig noget jeg kan anbefale alle, der som jeg, har udfordringer med søvnen. Den første måned med fitness trackeren var der ikke en eneste nat hvor jeg ikke vågnede. Det tror jeg både skyldtes lys og lidt nabolarm. Men så brugte jeg netop dette data til at tjekke om de forskellige initiativer virkede. Jeg købte en sovemaske, det hjalp som nævnt rigtig meget! Derefter eksperimenterede jeg med at sove i stuen (hvor der oftest er mindre nabolarm), det hjalp også lidt og her til sidst har jeg møbleret lidt om i lejligheden, så jeg nu har soveværelse et sted der ikke bliver generet af naboer i samme grad. Jeg er gået fra at sove 4-6 timer om natten til at oftest nå mit mål på 7,5-8 timer. I weekenderne kommer jeg et godt stykke over mit mål, hvilket blot er fantastisk 🙂

4. Analysér om koffein ødelægger din søvn

Se hvordan koffein påvirker din søvn med Up Coffee app og armbåndUp Coffee app'en - se hvor meget koffein f.eks. fra kaffe du har i blodet lige nuJawbone er rigtig gode til at finde på smarte funktioner indenfor fitness tracker teknologien. De har bl.a. lavet en søster-app til den primære Jawbone Up app, der kan analysere dit koffein-indtag med dit søvnmønster og dermed fortælle dig om dine koffein-vaner ødelægger din søvn. Jeg skriver koffein-vaner fordi det ikke kun er kaffe den arbejder med – det er både kaffe, the, sodavand, chokolade og hvad der ellers kan indeholde koffein. Man bliver selv nødt til at indtaste hvad det er man har indtaget (hvordan skulle et armbånd også lige vide det), men heldigvis er det gjort ekstremt let. De fleste kaffe-produkter findes, selv produkter fra Starbucks og chokolade såsom Marsbar. Efter 10 dages indtastning og søvn-analyse kommer den frem til resultatet. Jeg fandt selv ud af, at jeg min søvn faktisk blev påvirket af at jeg om aftenen ofte drikker en dåse-cola eller to. Det havde jeg ikke skænket en tanke før, men nu er jeg yderst bevidst og forsøger at skære ned på den slags. Det samme gælder the lige før sengetid – det virker fristende med noget varmt at drikke, men the er også fyldt med koffein, så det er faktisk ikke super godt for søvnen.
Læs mere om Jawbone Up Coffee appen her.

5. Sov i et stille rum, eller brug ørepropper

Mit sidste tip er at der skal være helt stille der hvor sover. Latent støj er virkelig noget der kan holde en vågen eller endnu værre; vække dig fra din søvn. Jeg er selv ret sart overfor støj, når jeg skal sove. I perioder benytter jeg ørepropper, men det er noget jeg ikke har vænnet mig helt til endnu. Ommøbleringen af lejligheden hjalp også en del på støjen, så jeg føler ikke selv behov for det længere. Men når det er sagt, vil jeg dog sige at jeg stærkt kan anbefale ørepropper til andre, da det virkelig lukker alt ude. Jeg er faldet mega hurtigt i søvn de nætter jeg har brug det – og ørepropper koster heldigvis ikke særlig meget. Bruger du et par kroner ekstra kan du købe nogen der let kan vaskes og genbruges mange gange, men de klassiske gule engangs-ørepropper fungerer også fint.

Har du også et tip til at sove bedre? Del det i kommentarerne nedenfor.

Dårlig søvn

Facebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *